Puutarhakasvatuksen rastirata – Oppia ja oivalluksia ruoantuotannosta!

Puutarhakasvatuksen rastirata tarjoaa eri ikäisille mahdollisuuden oppia ja oivaltaa uutta puutarhaviljelystä ja ruoantuotannosta. Materiaali on tuotettu YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -hankkeessa keväällä 2017. Materiaalin käytännön toteutuksen on tehnyt puutarhakasvattaja Pinja Sipari Tiina ja Antti Herlinin säätiön tuella.

Digitaalinen rata koostuu rasteista, joissa on tietoiskuja erilaisista puutarhatoiminnan näkökulmista, sekä aihepiirejä syventäviä tehtäviä eri ikäisille. Voit kuljeskella puutarhassa ja lukea tietoiskuja eri kestävän ruoantuotannon eri aihepiireistä valitsemassasi järjestyksessä. QR-koodien takaa löydät aihepiireistä vielä lisätietoa videopätkien ja infosivujen muodossa. Tätä varten sinulla on oltava ladattuna älypuhelimeesi tai tablettiisi ilmainen qr-koodin lukuohjelma.

Tehtävät rastilappujen alareunassa on tarkoitettu pääasiassa nuoriso- ja lapsiryhmien tehtäviksi, mutta ne tarjoavat aiheista vielä lisätietoa ja ovat hauska tapa aikuisellekin tutkia ja havainnoida puutarhaa ja sen prosesseja. Tehtävissä opitaan puutarhatoiminnan ja ruoantuotannon perusteista, mm. viljelykierron merkityksestä, villivihanneksista ja monimuotoisen puutarhaekosysteemin toiminnasta havainnoimalla puutarhaympäristöä ja hankkimalla aiheista lisätietoa tekstipätkien ja videoiden avulla. Tehtävien kuvakoodit kertovat mille ikäryhmälle kukin tehtävä on suunnattu: toukkatehtävät ovat päiväkoti-ikäisille, porkkanatehtävä alakoululaisille ja puun kuvalla merkatut tehtävät yläkoulu- ja lukioikäisille.

Miten voin ottaa rastiradan käyttöön omassa puutarhassani?

Rastiradan tehtävät ovat avoimesti ja ilmaiseksi kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä seuraavalla tavalla:

  1. Lataa ja tulosta tehtävät alta.
  2. Valitse niistä omaan puutarhaasi sopivat ja laminoi ne tai sujauta muovitaskuun.
  3. Sijoita rastit sopiviin paikkoihin eri puolille puutarhaa esimerkiksi keppien nokkaan.
  4. Kutsu puutarhaasi esimerkiksi koululaisryhmä lähikoulusta, tai partioryhmä oppimaan puutarhatoiminnasta!

Missä rastirata on käytössä?

Rata on käytössä toukokuun puolivälistä 2018 alkaen ainakin seuraavilla yhteisöllisillä kaupunkiviljelmillä Helsingissä. Jos rata otetaan käyttöön teidän puutarhassanne, voit siitä ilmoittaessasi pyytää samalla, että puutarhanne lisätään tähän listaan.

  • Syötävä Puisto (Mustikkamaanpolku 10, Mustikkamaa)
  • Hermannin puutarha (Eläinlääkärinkatu, Hermanni)
  • Antinniityn yhteisöpuutarha (Antinniitynpolku, Kannelmäki)

Lataa materiaali tästä:

Puutarhakasvatuksen rastirata