TIEDOTE: Koulupuutarhoissa kerätään nyt satoa

Porkkanaa, punajuurta, papuja, kaalia ja auringonkukkia. Pienet ja isommatkin kädet keräävät parhaillaan syksyn satoa peruskoulujen ja lukioiden kasvimailla ympäri Suomea. Koulupuutarhatoiminnan suosio on alkanut viime vuosina jälleen kasvaa kovaa vauhtia. Tarkkaa tietoa kasvimaiden määrästä ei ole, mutta arvioiden mukaan puutarhatoimintaa on tällä hetkellä vähintään sadassa suomalaisessa koulussa.

Toiminnan käytännöt vaihtelevat eri koulujen kesken melko paljon. Oppilaat kohtaavat puutarhan kouluun palatessaan joko parhaassa kukoistuksessaan tai vailla pikaisia hoitotoimia, riippuen siitä miten kesähoito on järjestetty. “Hyvä puoli tässä on se, että oli satomäärä millainen hyvänsä, on jokainen tilanne oppimisen kannalta hyödyllinen”, muistuttaa puutarhakasvattaja Pinja Sipari.

Monet puutarhat ovat sen verran pieniä, että sato katoaa oppilaiden suuhun suoraan kasvimaalla, mutta useimmissa kouluissa siitä myös valmistetaan yhdessä jotakin syötävää, vaikkapa piirakkaa, uunijuureksia tai pinaattilettuja. Joistakin puutarhoista satoa tulee niin paljon, että sitä pakastetaan ja kuivataan käytettäväksi kotitaloustunneilla pitkin talvea. “Meidän koulussa esimerkiksi kolmasluokkalaiset valmistavat puutarhan sadosta syksyllä usein juhla-aterian, jonka tarjoavat perheilleen”, kuvailee Helsingin Rudolf Steiner skolanissa luokanopettajana työskentelevä Helena Sandell.

Koulupuutarhassa opitaan pitkäjänteisyyttä, sitä miten kasvit kasvavat, mistä ruoka tulee ja miten yhteistyötä tekemällä voidaan saavuttaa yhteisiä tavoitteita. Isnäsin koulussa Loviisassa oppilaat ovat kylväneet keväällä kurpitsan siemenet, kasvattaneet ne taimiksi, korjanneet syksyllä sadon, leiponeet siitä kurpitsapiirakkaa ja ottaneet siemenet talteen odottamaan kevättä ja nuorempia oppilaita. “Samalla opitaan luonnon kiertokulusta”, selittää puutarhakasvattaja Janne Länsipuro.

Itse kasvatetut vihannekset maistuvat hurjan hyviltä. Rauman normaalikoulun opettaja Outi Kokkosen mukaan ei ole poikkeuksellista, että kasviksia inhoava lapsi syö oman maan satoa oikein tyytyväisenä. Innostus leimaa koulupuutarhatoimintaa kouluväen iästä riippumatta. “Meillä puutarhatoiminnassa ovat mukana oppilaat ekaluokalta yläkoulun loppuun asti. On aina yhtä mukava katsoa, miten riemulla oppilaat puutarhatöitä tekevät. Opettajista puhumattakaan”, Kokkonen sanoo hymyillen.

Lisätietoa, kuvia ja yhteystietoja eri puolilla maata sijaitseviin koulupuutarhoihin:
Pinja Sipari, puh. 050 461 76 78,

Katso myös: https://www.facebook.com/Puutarhakasvatus.fi/