Puutarhakasvatuksen koulutukset 2017

Eri tahot järjestävät puutarhakasvatukseen liittyvää koulutusta kasvukaudella 2017. Tietoa koulutuksista päivitetään tähän blogipostaukseen kasvukauden aikana. Jos olet itse mukana järjestämässä koulutusta, voit ilmoittaa siitä Pinjalle (), niin päivitetään tieto kaikille näkyviin!

HELSINKI, Syötävä Puisto (Mustikkamaanpolku 10), la 2.9.2017 klo 13-16(17)

Toiminnallista ympäristökasvatusta puutarhassa -koulutus
+ puutarhakasvattajien vapaamuotoinen tapaaminen

Puutarhakasvatuksesta ja koulupuutarhatoiminnasta puhutaan nykyään paljon, mutta mitä sillä käytännössä tarkoitetaan? Koulutuksessa opit ison liudan harjoitteita, joiden avulla opitaan ympäristö- ja luonnontieteiden asioita, ruoan alkuperään liittyviä asioita ja kokemuksellista havainnointia puutarhassa. Koulutus sopii eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa työskenteleville henkilöille tai muuten vain puutarhakasvatuksesta kiinnostuneille. Ota koulutukseen mukaan älypuhelin tai tabletti ja pukeudu sään mukaisesti. Koulutus on osallistujille ilmainen ja sisältää iltapäiväkahvin/-teen.

Ilmoittautuminen koulutukseen täällä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0acUwt-lMCk3NWqRNfQjDp5-Qv-Bqh87r4nUmUqp5tGxdNg/viewform?usp=sf_link

Koulutus pidetään klo 13-16. Klo 16 aloitetaan puutarhakasvattajien vapaamuotoisempi kokoontuminen, jossa jaetaan teekupposten äärellä kokemuksia ja mietitään tulevaa. Tervetuloa mukaan, vaikka vasta haaveilisit voivasi kutsua itseäsi puutarhakasvattajaksi 🙂 . Tapaamiseen voit tulla, vaikket koulutukseen ehtisikään ja toisin päin. Tapaamisen ei tarvitse ilmoittautua.

Koulutus ja tapaaminen pidetään Syötävässä Puistossa Helsingin Mustikkamaalla, osoitteessa Mustikkamaanpolku 10 (etsi punaista torppaa). Suositeltavaa on saapua paikalle julkisilla tai polkupyörällä. Jos tulet autolla, jätä se Korkeasaaren parkkipaikalle. Puisto on matkan varrella, kun kävelet parkkipaikalta kohti Korkeasaarta.

Lisätietoja antaa koulutuksen pitäjä Pinja Sipari (050 461 76 78)

—————————————————————————————————————————-

ESPOO, Yläkartanon päiväkoti, ke 6.9.2017 klo 15-19

Ympäristökasvatusta puutarhassa -kurssi
Kurssilla opit kasvimaan perustamisesta ja hyödyntämisestä opetuksessa. Kurssilla tutustutaan YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -materiaaliin, joka tarjoaa lasten ja nuorten toimijoille laadukkaita ympäristökasvatusmalleja ja inspiroi kehittämään lisää toimintaa aiheen parissa. Esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden ja ruoan ilmastovaikutusten opiskeluun kasvimaa on mitä mainioin oppimisympäristö. Kurssilta saat ohjeita käytännön puutarhatoimintaan, sekä ideoita teoreettiseen ja taiteelliseen työskentelyyn ja ilmiöpohjaisen oppimisen suunnitteluun. Kouluttajana on puutarhakasvattaja Pinja Sipari.

Maksuton. Ilmoittautuminen viimeistään 30.8.2017 täällä: http://www.espoo.fi/fi-FI/Asuminen_ja_ymparisto/Ymparisto_ja_luonto/Villa_Elfvikin_luontotalo/Palvelut_kouluille_ja_paivahoidolle/Kurssit_kasvattajille/Ymparistokasvatusta_puutarhassa(94760)

—————————————————————————————————————————-

LOVIISA, Kaarnaranta (Edöntie 142, Isnäs), la 23.9. klo 10-16

Koulupuutarha oppimisympäristönä -koulutus

Koulutus järjestetään Kylä kouluna – byn som skola ja YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -hankkeiden yhteistyönä. Kouluttajina toimivat puutarhakasvattajat Janne Länsipuro ja Pinja Sipari. Lisäksi tutustutaan ja kuullaan kokemuksia Isnäsin koulupuutarhan toiminnasta. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet päivitetään tälle sivulle elokuun aikana.

Koulutus on maksuton ja se sisältää lounaan.

—————————————————————————————————————————-

MENNEET KOULUTUKSET:

HELSINKI, Lapinlahden Lähde, ma 8.5. klo 13.00 -17.00, Muutoksen lähteillä -koulutuspäivä

Kädet multaan – puutarhakasvatustyöpaja klo 14-17
Pienimuotoisellakin puutarhatoiminnalla on paljon annettavaa, kun halutaan tutustuttaa nuoria ruuantuotantoon. Työpajassa tutustutaan puutarhakasvatukseen ja opetellaan moniaistisesti ja käytännön kautta ympäristökasvatuksen tietoja ja taitoja. Kouluttajana toimii Pinja Sipari ja koulutuksen taustamateriaalina YMPPI- Ympäristökasvatusta puutarhassa –materiaali.
(Myös tapahtuman muu ohjelma on puutarhakasvattajan näkökulmasta kiinnostavaa!)
Tapahtuma on maksuton. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: http://www.luontoliitto.fi/toiminta/muutoksenlahteilla

—————————————————————————————————————————-

HELSINKI, Syötävä Puisto (Mustikkamaanpolku 10), ke 10.5. klo 17-19

Puutarhakasvatuksen rastirata -koulutus
Helsinkiläisillä yhteisöviljelmillä (mm. Syötävä Puisto, Antinniityn yhteisöviljelmä ja Hermannin puutarha) on kasvukaudella 2017 käytössä digitaalinen puutarhakasvatuksen qr-rastirata. Radan tehtävissä opitaan puutarhatoiminnan ja ruoantuotannon perusteista, mm. viljelykierron merkityksestä, villivihanneksista ja monimuotoisen puutarhaekosysteemin toiminnasta havainnoimalla puutarhaympäristöä ja hankkimalla aiheista lisätietoa tekstipätkien ja videoiden avulla. Tehtävät on suunnattu eri ikäryhmille päiväkoti-ikäisistä yläkoululaisiin ja lukiolaisiin. Radan materiaalit ovat avoimesti ja ilmaiseksi kaikkien kiinnostuneiden käytössä. Koulutuksessa opitaan rastiradan aihepiireistä ja tutustutaan materiaaleihin yhdessä, jolloin opettajan tai ryhmänohjaajan on helppoa vierailla radalla itsenäisesti ryhmänsä kanssa.
Koulutus on maksuton. Ilmoittautuminen: https://goo.gl/forms/Vfe6gjNaJzunRRo42

HUOM! Rastiradan voi ottaa käyttöön missä vain puutarhassa ympäri Suomea, lisätietoja tulossa pian. Seuraa Puutarhakasvattajat -facebook-ryhmää tai puutarhakasvatus.fi-sivun blogia!

—————————————————————————————————————————-

TURKU/ SAUVO, ti 6.6.2017, Ulos – Ut – Out! -tapahtuma

Puutarhakasvatus näkyy Ulos-Ut-Out -tapahtumassa. Kyseessä on kansainvälinen ulkona oppimisen suurtapahtuma, joka järjestetään 5.-6.6.2017 Turussa ja Sauvossa.

– Klo 9-10.30. Luento: ”Children in Permaculture -It’s not just about gardening” (Gaye Amus)

– Klo 10.45-12.15. Työpaja: “Ympäristökasvatusta puutarhassa” (Pinja Sipari)

Tapahtuma on maksullinen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: http://www.ulos2017.fi/fi/ulos-ut-out/

—————————————————————————————————————————-